BROJ  356     ZAGREB, PETAK 15. VELJAČE 2002.

 

Zlatko Kramarić, dr. Josip Kregar, pater Zvonimir Bon Šagij, dr. Milorad Pupovac, Srećko Ferenčak, Vesna Sudar, Boris Mutić, Ivan Fumić

ZA VAS SMO IZDVOJILI

OBAVIJEST
za Hrvatice i Hrvati u Njemačkoj...
gdje možete kupiti tjednik Hrvatsko slovo.

ZAHVALJUJEMO
pretplatnicima, podupirateljima, darovateljima

UVODNIK
Zdravko Gavran
Ni "Lijeva, lijeva" - ni "Lijeva, desna"

CRVENA OLOVKA

OSVRTIĆ
ZAKRABULJENI POKVARENJACI

JEKA

SEDMO OSJETILO

VIC TJEDNA

DIM S OGNJIŠĆA
NJIMA BOLEST NE DA MISLIT

RAZGOVOR
Vesna Kljajić
IVIĆ PAŠALIĆ: Moramo otvoriti vrata novoj generaciji političara

Domagoj Margetić
Svjetska banka i MMF upozorili hrvatsku Vladu na kršenje embarga razmijenjenih dokumenata

Diana Kukoč
Politika nadvladala profesiju

TJEDNI POLITIČKI MOZAIK
Hrvoje Sadarić
Zanemarivanje i nepriznavanje problema

HRVATSKA RASKRIŽJA
Zoran Vukman

Da je Finkielkraut Hrvat...

GOVOR PREDSJEDNIKA MESIĆA U POVODU DESETE OBLJETNICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE
Stjepan Šulek

Zašto Mesić ni jednom riječju nije spomenuo Tuđmana

RAZGOVOR S POVODOM
Petar Bukovac
PAVO GAGULIĆ: HDZ-u novi izbori odgovaraju

JE LI FTV SREDSTVO ASIMILACIJE ZA BOSANSKOHERCEGOVAČKE HRVATE?
Josip Milić
Mrak medija u prokletoj avliji

Stjepan Šulek
Otkriven njemački Bleiburg

Emil Čič
Demilitarizacijom do neokolonijalizma

GOST KOMENTATOR HRVATSKOGA SLOVA
Carl Gustaf Ströhm
Naklonost EU drastično pada

TV ANTIKRIST NA SLOBODI
Mihovil Donat
Tko se boji križa, tragovi mu smrde

OD PETKA DO PETKA
Vesna Kljajić
Maškare

RAZGOVOR
Mira Ćurić
VLADIMIR TADEJ: Sve je manje hrabrih koji staju pred kamere

KAKVA JE POZADINA MALE VIJESTI O "SKRIVANJU"...
Vinko Grubišić
Izvori protuhrvatske propagande su u Hrvatskoj

PRIVATIZACIJA U HRVATSKOJ NAJOBIČNIJA JE PLAČKA
Branimir Molak
Privatizacija u Hrvatskoj najobičnija je pljačka
Energetski monopoli

KROZ POPOVO POLJE U ZIMSKO PREDVEČERJE
Zoran Vukman
Ravno na razmeđu svjetova

RAZGOVOR S POVODOM
Mira Ćurić
DAMIR GREGURIĆ i TVRTKO SARIĆ: Uspjeh mladih glazbenika ovisi o osobnom zalaganju

HRVATSKI TRAGOVI U MLETCIMA
Lovorka Čoralić
Vrijedna djela Dalmatinca

DOGAĐANJA: Koncerti, kazališta, galerije, izložbe...

KNJIGA - Nedjeljko Mihanović: Prepoznavanje vrijednosti
Nevenka Nekić
Usklađivanje estetike i etike

PREDSTAVLJANJE KNJIGE akademika Josipa Pečarića "Sramotni sud u Haagu"
Željko Olujić
Matematičar u povjesnici

Radi ostvarenja svojih neokolonijalističkih ambicija Amerikanci su najprije udarili na oružane snage latinskoameričkih država

Demilitarizacijom do neokolonijalizma

Jedan od ključeva za razumijevanje suvremenih povijesno-političkih događaja i političkih tendencija svakako nudi knjiga pod naslovom "The Plot to Annihilate the Armed Forces and the Nations of Ibero-America" ("Urota da se unište oružane snage i države/nacije Latinske Amerike", EIR News Service, Inc. Washington D. C. 20041-0390, 1994, skupine autora pod vodstvom Gretchen & Dennis Small). Knjiga je zapravo sažetak najvažnijih izlaganja iz časopisa Excutive Intelligence Review u kojoj je naročitu ulogu odigrao najslavniji američki politički zatvorenik i bivši kandidat za predsjednika SAD - Lyndon H. LaRouche, mlađi. LaRouche je postao politički zatvorenik zbog suprotstavljanja predsjedniku SAD Georgeu Bushu starijem, tj. zbog suprotstavljanja američkoj političkoj oligarhiji koja u ime demokracije teži kolonijalnom porobljavanju svijeta. Naime, o tome pišu LaRouche i Michael O. Billington (iz Nottoway Correctional Centre) po jedan od uvodnika, dok treći uvodnik knjizi objavljuje sudionik Malvinskog rata, argentinski pukovnik, katolik, očito arapskog podrijetla, Mohamed Ali Seineldin. Njega je američka oligarhija poslala na doživotnu robiju, jer je u Argentini izvršio neuspjeli državni udar, kako bi spriječio ekonomsko porobljavanje i uništenje svoje zemlje.

Knjiga nosi naslove: I. Antimilitaristička kampanja i "Novi svjetski poredak", II. Studije pojedinačnih slučajeva (Argentina, Brazil, El Salvador, Guatemala, Peru, Tajland), III. Ekonomska pozadina (rastroja država), IV. Demokracija? (s tekstovima LaRoucha), i poglavlje V. Domoljubi govore (u središtu stoji lažno optuženi, oklevetani pa osuđeni panamski general Noriega).

Knjiga je tako jednostavna u svojim dokazima, i tako zamršena u dubini svoga spoznavanja činjenica da je, možda, najbolje citirati iz recenzije razloge njezina objavljivanja. Naime, prema N. Billingtonu, knjiga je objavljena, "kao opomena i poziv na akciju državama u razvoju s područja Azije, Afrike i Srednjeg istoka. Premda se neposredan sadržaj knjige tiče sadašnjih nastojanja da se raspuste vojne ustanove - i kao zadnji cilj, sve institucije od značaja nacionalne suverenosti - u latinskoameričkim državama, ovdje sabrani dokazi također demonstriraju da je isti proces u tijeku protiv svih država u tzv. Trećem svijetu". Knjiga, dakle, tumači kako je glavni cilj razoriti sve armije onih država čiji su narodi određeni da budu nerazvijena i jeftina radna snaga, koja će služiti budućem industrijskom prosperitetu američke oligarhije. Nas Hrvate ovo se i te kako tiče, jer mi ovdje na shematskim modelima kolonijalnog ponašanja možemo uočiti da upravo prisustvujemo istome procesu, ali s drugim formalnim povodima.

Napad na suverenitet

Proces demilitarizacije Latinske Amerike započeo je godine 1982., u vrijeme velike diplomatske krize u području dviju Amerika. Sjedinjene su Američke Države godine 1982. (travanj-lipanj) bile pod šokom iz dva razloga: zbog Malvinskog rata, kojim je Argentina iz vojno-ekonomskih razloga nastojala spriječiti britansku ekspanziju na svome krilu, te vratiti okupirani teritorij, otoke Malvine (Falkland), što su ih još 1832. zaposjeli Britanci. Drugi razlog velikog potresa Amerikancima je bio moratorij na meksičke dugove što ih je u rujnu 1982. po savjetu LaRouchea proglasio meksički predsjednik Jose Lopes Portillo. U SAD Argentinu je, na njezinu molbu, u političkim krugovima zagovarao upravo L. LaRouche. On je isticao da je rat isprovocirala anglo-američka financijska oligarhija, ne zbog sukoba oko otoka, već stoga što je zbog bankrota svjetskog financijskog sustava postajala sve očajnija. U kolovozu te godine LaRouche je predložio i da latinskoameričke zemlje stvore zonu zajedničkog tržišta kojim bi se oduprle anglo-američkoj financijskoj i vojnoj agresiji, i ujedno odvojeno razvile svoje ekonomije (slično Europskoj uniji). Ovo bi srušilo kompletnu konstelaciju interesa i snaga SAD i Britanije pa Amerikanci to nisu mogli dopustiti: da bi spriječili razvoj situacije u neželjenom smjeru utemeljili su tzv. "Među-američki dijalog" koji u lipnju počinje s radom u washingtonskom "Centru za znanstvenike Woodrow Wilson", financiran od američke vlade i financijskih mešetara, koji stvarno vladaju Amerikom. Ravnatelj Centra postao je Abraham Lowenthal, a članom programa biva Louis Goodman, koji "četiri godine kasnije utemeljuje neslavni projekt 'Bush Manual' (Bushov priručnik) protiv latinskoameričke vojske".

Već na prvom seminaru Heraldo Munoz, bivši profesor Čileanskog sveučilišta, tvrdio je da se "pokušaj uspostave argentinskog suvereniteta nad Malvinima nikada ne bi bio dogodio da je na vlasti u Argentini bila demokratska vlast", naravno ona demokratska vlast koju kontroliraju Amerikanci. Munoz je jedan od vodećih operativaca u projektu ograničenog suvereniteta, a potom je bio i veleposlanik pri "Organizaciji američkih država" koja je sve više postajala kontrolna udruga SAD nego savjetodavno tijelo Latinoamerikanaca. Ukratko, "Među-američki dijalog" zaključio je da je najveća zapreka politici američke globalne i financijske moći postojanje latinskoameričkih oružanih snaga, kao zaštitnice državnog suvereniteta, jer suverenitet je neprijatelj globalizma, te ga treba razgraditi. Od tog vremena počeli su medijski promidžbeni napadi na oružane snage, a komunističke gerilske pokrete u latinsko-američkim državama Amerikanci su snažno podržali. K tome, oni su zaključili da je najbrži put za razaranje oružanih snaga optuživanje za zločine i kršenje ljudskih prava, a naročito putem tzv. "nevladinih udruga", koje od tog vremena SAD redovito financiraju.

Emil ČIĆ

(Ostatak pročitajte u Hrvatskome slovu ili u knjizi "Povijest hrvatskih neprijatelja")

 

zahvala.jpg (20849 bytes)

O VAŠOJ PRETPLATI ILI POTPORI OVISI BUDUĆNOST HRVATSKOGA SLOVA

Uplate doznačiti na žiro-račun:
HKZ-HRVATSKO SLOVO d.o.o.
30102-603-38253

Devizne uplate moguće u svim nacionalnim valutama na devizni račun:
HKZ-HRVATSKO SLOVO d.o.o.
2500-9982800-575186
PRIVREDNA BANKA d.d., ZAGREB

Svakoga petka HRVATSKO SLOVO uvijek za Hrvatsku!POVRATAK  ||  IMPRESUM  ||  PRETPLATA   ||  PISMOHRANA HRVATSKOGA SLOVA

ADRESA UREDNIŠTVA
Pod zidom 8/IV, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Tel. i fax: (+385-1) 4816 055, 4816 056
e-mail: hkz@zg.htnet.hr, webmaster